Prevencijom do zdravog srca - Sedam naputaka za zdrav, kvalitetan i dug život

Bolesti srca i krvnih žila, kao vodeći uzrok umiranja i bolničkoga liječenja u Republici Hrvatskoj, prioritetni su zdravstveni problem.  Da je riječ o najvažnijem i najsnažnijem mišiću u našem tijelu ne trebamo niti govoriti jer, kao što svi znamo, srce je to koje nas drži na životu i omogućuje rad svih ostalih organa i dijelova našeg tijela. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. 

Najčešća kardiovaskularna bolest je koronarna bolest srca, odnosno suženje ili začepljenje arterija koje opskrbljuju srčani mišić koje se javlja kao posljedica ateroskleroze. Najteža komplikacija koronarne bolesti srca svakako je srčani udar. Također, povišeni krvni tlak bolest je kardiovaskularnog sustava, ali i čimbenik rizika koji, između ostalog, dovodi do razvoja koronarne bolesti srca te srčanog i moždanog udara. Povišenim krvnim tlakom podrazumijevamo kada je u stanju mirovanja sistolički tlak viši od 140 mmHg, dijastolički viši od 90 mmHg.  Stoga, promicanje zdravoga načina života proces je koji ljudima omogućava da unaprijede svoje zdravlje i osposobe se za kontrolu vlastitoga zdravlja.

Prevencija kao najbolja intervencija

Najčešći rizični čimbenici za kardiovaskularne bolesti su pušenje, neuravnotežena i nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola.

Na svaki od ovih čimbenika možemo sami djelovati! Tako se gotovo 80% preuranjenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može spriječiti samo kontrolom rizičnih čimbenika. Isto tako potrebno je redovito kontrolirati krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, a prema potrebi liječiti. Jedini način prevencije je izbjegavati i liječiti rizične čimbenike, a za osobe koje ih nemaju zdravo se hraniti, održavati tjelesnu težinu u granicama normale, biti tjelesno aktivni i izbjegavati kronični stres.

Zajedničkim snagama možemo smanjiti broj preuranjenih smrti od kardiovaskularnih bolesti te pomoći ljudima da žive dulje, bolje i sa zdravim srcem.  Ključ prevencije je u zdravom načinu života, to podrazumijeva konzumiranje nezaslađene i manje začinjene hrane, pripremu zdravih obroka kod kuće, izbjegavati konzumiranje alkohola, ili ga konzumirati u ograničenim količinama, povećanje tjelesne aktivnosti na dnevnoj razini, poticanje sebe i svojih bližnjih na tjelesnu aktivnost, traženje pomoći oko prestanka pušenja i pružanje podrške onima koji nastoje prestati.

Zajedno do zdravog srca

Srce ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.  Vlastitim djelovanjem i promjenama životnog stila možemo napraviti velike stvari za svoje srce. Korak po korak, uvođenjem zdravih životnih navika, za vlastito srce postajemo superheroji!

Krenimo s promjenama već danas!

Sedam naputaka za zdrav, kvalitetan i dug život:

1. Redovito spavajte 7-8 sati,
2. redovito doručkujte,
3. bavite se tjelesnom aktivnošću (najmanje 30 minuta na dan),
4. jedite razborito
5. održavajte poželjnu tjelesnu težinu,
6. nikada ne pušite cigarete,
7. alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte.